به منظور معرفی تاریخ ، فرهنگ ، آداب و رسوم ، ابزار و وسایل و صنایع دستی بومیان کیش و با هدف حفظ میراث گذشتگان خانه مردم شناسی بومیان کیش که در ميان نسل های گذشته كيش به ويژه اهالی روستای تاریخی سفين قديم منزلت و جايگاه ويژه ای دارد ، به عنوان اکوموزه از سال 93 شروع به فعالیت نموده است .
خانه مردم شناسی بومیان کیش ، خانه ای به قدمت 200 سال و با مساحت 1200 متر مربع
خانه مردم شناسی بومیان کیش ، که به منظور کار آفرینی برای بومیان منطقه و تحقق و توسعه گردشگری در فروردین ماه سال 93 به اکوموزه تبدیل شد و تمامی اتاق ها و فضا ها ضمن بازسازی با مصالح بومی ، سبک زندگی بومیان کیش در ۸۰ سال گذشته را برای گردشگران تور کیش به تصویر می کشانند. به نحوی که گردشگران تور کیش با قدم گذاشتن به خانه مردم شناسی بومیان کیش به صورت بصری و نمایشی با شیوه معیشت و کار بومیان کیش در گذشته آشنا شده و از ابزار و وسایل مورد استفاده آن ها بازدید میکنند.
ایده تاسیس خانه مردم شناسی بومیان کیش به عنوان فاز اول اکوموزه سفین به همت محمد جاسم پور نتیجه صاحب خانه مطرح و با همکاری بازماندگان مرحوم و تعدادی از جوانان بومی اجرایی گشت . همچنین حاج ابراهیم سالم حسینی داماد صاحب خانه سال ها از این خانه و ابزار و وسایل آن محافظت نمود و با اهدای بعضی از وسایل شخصی خود به موزه در حفظ و معرفی این میراث پر ارزش به نسل های آتی بیشترین نقش را داشته است .
خصوصیات خانه مردم شناسی بومیان کیش
خانه مردم شناسی بومیان کیش دارای 15 اتاق و دو حیاط می باشد . حیاط مجلسی آن مخصوص میهمانان مرد است . این حیاط از یک در اختصاصی ، یک اتاق تابستانه ( مجلس ) ، یک اتاق زمستانه ، انبار خرما ( چندول ) ، انبار ابزار صید و شناور ها و یک حلقه چاه برخوردار است . در حیاط اندرونی که مخصوص خانواده بوده و مردان غریبه و نامحرم حق ورود به آن نداشتند ، اتاق خواب های زمستانه و تابستانه ، آشپزخانه ، مکتب خانه ( بیت الافروخ ) ، اتاق میهمان زنان ، انبار خرما ، انبار علوفه و محل نگهداری گاو و گوسفند و یک حلقه چاه وجود دارد و دارای درب ورودی مخصوص خانواده بوده است .
خانه مردم شناسی بومیان کیش با فراهم نمودن فضايی با اصالت و کاملا سنتی برای گردشگران تور کیش گام بزرگی جهت آشنايی با تاريخ ، فرهنگ ، صنايع دستی ، معماری سنتی بومیان و صنعت صيد و تجارت مرواريد به عنوان اصلی ترين شغل کیشوندان در گذشته برداشته است . نمايش فيلم های مستند فرهنگ و معيشت بوميان از مراسم عروسی و آداب و رسوم گرفته تا صيد ماهی و مرواريد از جمله اقدامات مجموعه به این منظور می باشد .
از دیگر برنامه های مجموعه که بسیار مورد توجه قرار گرفته است وجود فضايی جهت پذيرايی از گردشگران تور کیش و آشنایی با آداب و رسوم و شيوه پذيرايی به سبک عربی با خرما ، شيرينی محلی و قهوه عربی از ميهمانان می باشد . همچنین گردشگران تور کیش می توانند با لباس محلی در قسمت های مختلف خانه عكس بگیرند . بانوان هنرمند بومی هم بر دستان علاقمندان نقش حنا می زنند . در این مجموعه عرضه صنایع دستی کیش و سوغات جنوب هم صورت می پذیرد که با اقبال عمومی خوبی از جانب گردشگران تور کیش مواجه شده است .